fredag 6 mars 2015

Flaggor inspirerar till mönsterlekar i teckning och pärlor


   Barnen på Orion har jobbat ett tag med mönster, både i måleri, byggen samt även pärlplatteutmaningar. Några barn väckte tankar om att göra flaggor på pärlplattorna, och barnen studerade i böcker flaggornas färger, symmetrier och mönster. Sen har vi jobbat vidare med flaggor, försökt forska lite på var olika flaggor kommer ifrån, både genom böcker men också genom vår fantasi. Vad kan en flagga egentligen vara? 
-"Det här är Leialand", svarar Leia om sin pärlplatteflagga som hon själv designat.


Vi har målat lite flaggor också och hängt upp i vårt äppelträd utanför entrén som ett smakprov av vad vi jobbar med inne på Orion.
Eftersom vi har familjer, släkt och vänner som kommer från olika delar av världen kan det bli spännande att titta på vilka flaggor som är representerade i gruppen. Vi har tagit fram kartböcker och jordgloben.

Arbete med mönster är mycket matematiskt, handlar om rumslighet, symmetri, perspektiv, design, att jämföra och konstruera. Barnen uttrycker att det är klurigt med riktningar på plattan och att förhålla sig till raderna när jag bygger upp bilden och det meningsfulla arbetet gör barnen ofta djupt koncentrerade.Att fundera över geografi och världens olika länder, flaggor och människor är ett bra demokratiskt arbete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar