fredag 10 februari 2017

Organiska upptäckter...


   På Polaris jobbar vi med att titta nära på frön och kärnor. Barnen har fått undersöka och upptäckt att i det mesta runt omkring oss i matväg har något inuti, som verkar spännande och kanske betydelsefullt. Vi pedagoger undersöker om det här kan vara ekologisk känslighet för barnen. För att låta barnen komma nära, undersöka och eventuellt göra upptäckter kring det som händer med frön och kärnor tänkte vi att grodda kan vara bra. Vi tar tillsammans hand om och sköljer och vänder burken så att groddarna ska må bra. För att få till ett undersökande kan det vara bra med några olika bönor/fröer.. "-Titta! Där öppen!" (om att skalet lossnat från bönorna som varit blötlagda)


Det här gav upphov till en massa reflektioner och meningsfullt görande. Men i måndags upptäckte vi något mindre angenämt.... Stark lukt från burkarna, Ånej!!! De var glömda över helgen och hade påbörjat föruttnelseprocesser.... Vi som hade fångat barnens upptäckter av att vattnet som sköljdes ur burkarna hade olika färger och tänkte måla med det.... Ut med allt vatten och börja om... Men - själva groddnystanet "gömde" vi i jord - (för att se om det eventuellt blir något som tar sig..). 

Nu fanns färgen igen att måla  med. Av de svarta bönorna blir det "-lila". "-Purple". Barnen målar andaktsfullt och så tar de tag i bönorna i vattnet och känner på dem samtidigt. Sedan vill de gärna rita bönorna också.

Se bara så mycket vackrare nyanser det blir av organiska material än av syntetiska.....

1 kommentar:

  1. Hurra for fina Svanen! Alskar att se vad ni har for er! Manga kramar My

    SvaraRadera