onsdag 10 maj 2017

"Från jord till bord".
   Vi har på Orion planterat och skördat jordärtskockor som vi nu har gjort chips av, som tillbehör till soppan under vår önskematsvecka.
Skockorna planterades i Svanens blomsterland för att vi skulle kunna njuta av de vackra gula blommorna, som även kallas "strävsolrosor" och är besläktade med solrosor. Barnen har kommenterat dokumentationen efteråt: "-Det smakar jordgubb." "-Päron." "-Det är insekterna som gör att de kan växa." "-Jordärtskockor ser ut som knasiga potatisar." "-Vi grävde i jorden för att hitta dom."Jordärtsskockorna har övervintrat och nu var det dags att skörda, vilket barnen på Orion gjorde med stor fascination och glädje. Av 5 skockor fick vi en hel hink fullproppad med nya jordärtsskockor. Med tanke på det stora antalet skockor bestämde vi oss för att återplantera en del för att återigen kunna njuta av jordärtskockans vackra blomning - cirkeln sluts. 
"-I jord växer jättemånga." Man lägger först vatten och dom växer... Kanske!" "-Det är insekterna som gör att de kan växa!" "-Först grävde vi, sen hittade vi dom och la dom i köket, i ugnen och så blev dom färdiga." "-Vi läggde några tillbaks i jorden så dom kan växa mer och om vi behöver mer så kan vi hämta."Barnen får vara med och följa en hel process, ger förståelse för naturens betydelse och tillgångar.... Vi tänker det är bra förutsättningar för att stödja barnens ekologiska känslighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar