onsdag 28 februari 2018

Grönsaksmarinerad verksamhet på Vega
   Vegas projekt har tagit en ny vändning. Från att ha handlat om potatisar har vi nu breddat och utforskar många olika grönsaker. Avdelningen är full av nya och gamla grönsaker av alla de slag. Barnen utforskar t ex morot, broccoli, vitlök, rödlök, gul lök, purjolök, rödbeta, rödkål, fänkål, rotselleri, palsternacka och salladskål. Barnen undersöker med många sinnen. Vissa grönsaker smakar barnen gärna på, framförallt morötter. Flera har dock lärt sig att urskilja mellan ”gamla” och ”nya”:
”-Inte äta gammal morot, bara nya.”


Barnen har också fått känna stark lukt från vitlök eller från gamla mögliga grönsaker. När de undersöker genom att plocka isär grönsakerna, skala dem eller klippa i dem både ser och känner de grönsakerna. Beroende på vilken grönsak det är kan de även känna lukt eller höra ljudet när t ex ett lökskal lossnar.
Utforskandet sker också med hjälp av målning. Vi har skapat färg av rödbetor och målat med den. Färgerna i grönsaker har inspirerat till blandad färg, t ex ”broccolifärg”, ”morotsfärg” etc som barnen lockas att måla med.
Även i leran involveras grönsaker. Vitlöksklyftor som barnen har varit med och skalat fram finns som ett komplement till övrigt lermaterial. Det inbjuder till nya former av skapande med leran och ytterligare att tillfälle att titta, lukta och känna på löken.
Faktaböcker om grönsaker och odling har tagits fram. Barnen tittar och jämför bilderna i böckerna med grönsakerna som finns framme och med andra bilder på grönsaker vi har satt upp i miljön.

Vad ger då detta barnen? Vi ser att barnen tillägnar sig flera begrepp, de lär sig namn även på grönsaker som många barn annars inte möter så ofta. De ser likheter och skillnader när de jämför en grönsak på bild och en riktig grönsak och när de jämför olika grönsaker. Vi är i början av detta utforskande. Det ska bli spännande att se vart det för oss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar