tisdag 15 maj 2018

"-Hej vitsippor. Wow mina skor syns inte!”


   Vi har under en period nu målat vitsippor i skogen. Barnen förundras och inspireras av skogens vackra vitsippehav. Du som är flitig läsare av vår blogg har sett det tidigare samma årstid, att det är lite av en tradition hos oss. Det är en estetisk upplevelse där barnen får utforska sin ekologiska känslighet, förundras och inspireras av varandra 
"-Oj din är helt perfekt, jag vill också måla så".          

Vi på Orion kan genom att titta i teckningsmappen där vi sparat alster genom åren på Svanen, följa barnens utveckling genom de årliga vitsippe-målningarna och vi ser en stor progression, där målningarna blir mer detaljrika, både till utformning och färgval. Som tillägg arbetar vi med vårt USB-mikroskop, som möjliggör för oss att komma riktigt nära och utforska vitsipporna på detaljnivå.

”-Akta akta! 100 tusen, inte döda vitsippor”
”-Måste titta noga för det är många färger”
”-Vi kan inte gå för vi kan trampa på dom”
”-Dom älskar mig och tittar på mig”
”-Älskar sånt här blomhav och önskar att vitsippan är här för alltid, så att alla hinner se och måla vitsippor”
”-Å så många vitsippor! Så fina, jag vill pussa dom!”
”-Akta! Ingen får gå i vitsipporna!”Att barnen får förundras och får starka förnimmelser av naturen tänker vi berör dem med estetik och det är en viktig del av den ekologiska känsligheten vi vill åt med vårt tema. Att barnen får beskriva sina ekologiska känslor för naturens sammanhang och system såhär bidrar till en investering i framtiden, att vi är vänliga mot naturen och varandra. 
Och att barnen gör det med såhär fina ord gör oss pedagoger alldeles rörda!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar